Space Concept
new ideas. new possibilities.
Irodatervezés

Tippek, trükkök

 

A gyors és hatékony meeting a bútorokon is múlik!

Minden irodában érdemes olyan teret kialakítani, amely egy-egy gyors megbeszélés helyszíne lehet. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a meetingek időtartamát csökkenti, hatékonyságát pedig növeli, ha olyan asztalokat használunk, amelyek mellett állni kell vagy lehet. Még hatékonyabb, ha egyáltalán nem helyezünk el ülőbútorokat az asztal körül.

Ez több szempontból is előnyös, például időt és pénzt is spórolunk. Ilyen funkciójú térrészt kialakíthatunk egy egyterű iroda közösségi terében, létrehozhatjuk egy zárt tárgyalóban, vagy a kávézó, illetve a konyha közelében.

 

A háttérzaj hattással van a koncentrációra és a teljesítményre!

Érezte már, hogy saját gondolatait sem hallja?

A hangok nagy hatással vannak a teljesítményünkre. A zavaró zajok nem csupán stresszt, fejfájást és összpontosítási nehézséget okoznak, hanem egyéb problémákhoz, például váll- és nyakfájáshoz is vezethetnek. A gondok pedig irodánként eltérnek. Lényeges tényező például, hogy az ember többnyire csapatban vagy egyedül dolgozik, vagy hogy sokat telefonál-e. A kellemes akusztika megteremtéséhez ezért nagyon fontos tudatosan, ergonomikus módon elhelyezni az embereket, függönyöket, födémeket, bútorokat, redőnyöket, válaszfalakat.

„Egy irodában megbeszélések váltakoznak nagy figyelmet igénylő feladatokkal. Az épület és annak belsőépítészeti kialakítása mindkettőre lehetőséget kell, hogy nyújtson. A zajszintet ezért a munkához kell igazítani.” – Jonas Christensson, akusztikai szakértő

A munkavállalók közérzete befolyásolja teljesítményüket!

Gondolkozott már azon, hogy a jó közérzet és a teljesítmény összefügg?

Ha az ember nem érzi jól magát a munkakörnyezetében, a világ legergonomikusabb berendezése sem tud segíteni.  Figyelmet kell fordítani a munka- és pihenőterek optimális arányára és azok irodatéren belüli elhelyezkedésére.  Olyan relaxációra, kikapcsolódásra alkalmas tereket kell létrehozni, ahol  lehetőségük van a dolgozóknak a lazításra, a közösségi életre a szünetek idején. Kutatások azt bizonyítják, hogy a közérzet szoros kapcsolatban van a munka során nyújtott teljesítménnyel. Bárki megértheti tehát, hogy kellemes munkakörnyezetet kínálva könnyebb odavonzani és megtartani az alkalmazottakat.

„Az érzékek megfelelő fénnyel, hanggal és színekkel történő stimulálásával növelhető a kreativitás és a hatékonyság.” – Alexandra Moore építész, kutató.

A helyes ülés fontos az egészség megőrzésében!

Legyen bármilyen ergonomikus a  munkahelye, ha helytelenül állítja be és rosszul használja a széket és az asztalt, az ülő munkavégrés káros hatással lehet egészségére.
Először is állítsa be úgy a szék magasságát, hogy ha lábszára a padlóval 90°-os szöget zár be, akkor a térdénél is 90° vagy annál minimálisan nagyobb szög jelentkezzen. A derekát folyamatosan támassza meg a hát támlája. Az egér és a billentyűzet használtat közben pedig az alkarja minden esetben legyen alátámasztva, ellenkező esetben ez nyak és vállfájdalmakhoz vezethet. Ezt úgy érheti el, hogy a székével teljesen becsúszik az asztallap alá, ebben az esetben az alkar legyen az asztallapon, vagy emelje meg széke karfáját olyan magasra, hogy az egy síkban legyen az asztallappal, ebben az esetben alkarja a karfán legyen gépelés közben.

Válassza meg tudatosan az irodában használt színeket!

Gondolt már arra, hogy az iroda színei hatással vannak a munkahelyi teljesítményre?

A színek befolyásolják az ember érzelmi állapotát, hatással vannak a fiziológiai és pszichés állapotra, ezáltal összefüggésben vannak az ott dolgozók teljesítményével. Nagy jelentősége van tehát a tér funkciójához igazított színválasztásnak. Egy-egy színes fallal – amely nem igényel túl nagy anyagi ráfordítást sem – az egyhangú, unalmas terekből inspiráló munkakörnyezet varázsolható. Mindez jó hatással van a munkatársak teljesítményére és közérzetére egyaránt. A narancssárga például a mellékvesére hat, ezáltal emeli a fizikai energiát, növeli az étvágyat. Erőt áraszt, örömöt, melegséget sugall.